A jód és a pajzsmirigy kapcsolata

A jód nélkülözhetetlen a pajzsmirigy működéséhez, a pajzsmirigy hormonjainak a termeléséhez. Mivel a pajzsmirigy a  jódot a véráramból szűri ki, ezért fontos hogy az ivóvízzel, táplálékokkal pótoljuk a jódot – A jódozott ivóvíz fogyasztásával fedezhető a napi szükséglet, a jódozott só szintén a jód pótlását hivatott orvosolni.

A képen a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata látható

A képen a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata látható

A pillangó alakú pajzsmirigy T3 és T4 hormonjai 65%-ban jódot tartalmaznak. Szerepük van az energiafelszabadításban, a tápanyagok jobb égésében, a sejtlégzés erősségének a szabályozásában. A hormonok az egészséges idegrendszeri funkciók támogatásán túl, a zsírraktárak lebontásában is alapvetőek.

A jód hiányát a pajzsmirigy rögvest megérzi. Amennyiben tartósan fennáll az állapot, a pajzsmirigy megnöveli saját méretét, hogy fokozza a szervezet számára fontos hormonjainak a termelését. A jód hiányában megnagyobbodott pajzsmirigyet strúmának nevezik.
A strúma kialakulása évekig nem okoz panaszokat, és ultrahangos vizsgálattal kimutatható. Sokkal súlyosabb, amennyiben már szabad kézzel, netán szemmel is látható a pajzsmirigy megnagyobbodása. Utóbbi esetekben feltétlenül orvosi kezelést igényel, hiszen a pajzsmirigy működési zavarait eredményezi.

Mennyi jódra van szükségünk?

A napi jódszükséglet fedezésével a pajzsmirigy optimális működése támogatható. Túlságosan nagy jód-bevitelre nem kell gondolni, hiszen >>>

  • 1 éves korig napi 50 mikrogramm (mcg),
  • 2-6 éves kor között napi 90 mcg,
  • 7-12 éves kor között napi 120 mcg,
  • felnőtt korban napi 150 mcg,
  • terhesség és szoptatás alatt napi 200 mcg a szervezet igénye. (Forrás: webbeteg.hu)
loading...

    Kérjük mondja el véleményét!

    Az email címet nem tesszük közzé!