A jód igen fontos szerepet játszik a szervezetünk működésében. A jódhiányos emberek pajzsmirigy pangásban szenvednek és fáradékonyak, koncentráló képességük csökken, renyhül a bélműködés, a haj, a köröm törékennyé válik, a koleszterin szintje pedig nő.
A jód a pajzsmirigy hormon termeléséhez szükséges. Jód és ilyen hormon hiányában (csökkent pajzsmirigyműködéssel társuló golyvaképződés) vizenyők, elbutulás, csökkent idegműködés és alapanyagcsere léphet fel a szervezetünkben.
Mit tud még a jód?
-megkönnyítheti a diétázást a zsírfelesleg elégetése révén
-segíti a növekedést
–energiát biztosít
-hatással van a haj, a köröm, a bőr egészségére.
A világ lakosságának csaknem egyharmada jódhiányos, hazánk lakossága ennél lényegesebb rosszabb képet mutat, megközelíti a 80%-ot. Mivel laboratóriumi eljárással nem minden esetben tudnak megfelelő diagnózist felállítani, ezért mindenki csak kísérletezni tud, ha a tünetekkel rendelkezik.
A szervezetünkben kb. 15-20 mg jód található. Ennek a jódtartalomnak a 2/3-ad része a pajzsmirigyben lelhető fel, így a pajzsmirigy egészséges működését befolyásolja. Ezen kívül az anyagcserénket segíti szabályozni, valamint élénkíti a szellemi tevékenységet is.
Honnan juthatunk hozzá?
Kereskedelmi forgalomban jódozott konyhasót lehet vásárolni, de az algák is segítenek a pótlásban. Az állati termékek fogyasztói pedig rákot, halat, kagylót is beiktathatnak az étrendjükbe Ha a jódbevitelkor a nyakon szorító érzést tapasztalnak, akkor nem valószínű, hogy jódhiány áll fenn.
Fokozottabb jódtartalmú a tengeri növényeken kívül a spenót, a fokhagyma, a saláta, a kelvirág, az uborka és a répa, főzelékfélék, eper, retek, szilva, tej.
A jód hiánya testsúly-gyarapodást, energia szegénységet, depressziót idézhet elő, illetve dekoncentráltsághoz vezethet. Súlyos hiánya esetén az arra érzékenyeknél kreténizmus, illetve golyva alakulhat ki.
Megjegyzés: amennyiben Ön túl sok nyers káposztát fogyaszt rendszeresen, valószínűleg nem kap a szervezete annyi jódat, amennyire szüksége lenne. A nyers káposztában található néhány elem ugyanis megakadályozza a jód hasznosulását.
[…] jódhiányról és a jód jelentőségéről bővebben ITT olvashat […]